Een kwart van alle modewinkels in de provincie Antwerpen was voor de coronacrisis gezond, en staat nu op de rand van het faillissement. Dat blijkt uit cijfers van Graydon.

De sector verwijt de overheid een tekort aan steun.

Dat de coronacrisis bij veel handelaars een gat in de financiën slaat, is niet verrassend. Maar nieuwe cijfers van Graydon tonen dat de situatie voor kleding- en schoenenwinkels wel heel zwartgallig is.

Voor de coronacrisis verkeerde ruim 9% van de schoenenwinkels in de provincie Antwerpen in financiële problemen. Vandaag is dat 45%. Hun reserves zijn dus op of bijna op. Bij kledingwinkels is de situatie niet veel rooskleuriger: het aantal winkels dat in de problemen zit, is gestegen van 11% naar 42%.

Voor alle duidelijkheid: die winkels krijgen wel financiële steun van de overheid, maar die is dus blijkbaar niet voldoende. “Maar de overheidssteun voorkomt wel grotere drama’s”, zegt Eric Van den Broele, directeur onderzoek en ontwikkeling van Graydon. “Zonder de overheidssteun zou 73% van de schoenenwinkels en 72% van de kledingwinkels nu in financiële problemen zitten.”

De financiële situatie van zelfstandigen en KMO’s in Vlaanderen

Na één jaar corona zitten 1 op 5 (20,4%) Vlaamse zelfstandigen en dik 1 op 3 (36,4%) Vlaamse kmo's in zware financiële problemen. Het gaat om bedrijven die door al hun geldreserves zitten en dringend nood hebben aan een financiële injectie om deze crisis te overleven.

Opvallend daarbij is dat het overgrote deel één jaar geleden nog in blakende financiële gezondheid was.

Focussen we ons enkel op die voordien gezonde groep zelfstandigen en kmo's, dan komen we nog altijd uit op respectievelijk 17,7% en 31,3% die vandaag in slechte financiële papieren zitten.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van UNIZO en Graydon, bij bedrijven tot 50 werknemers, naar aanleiding van één jaar pandemie in ons land.'